Translate

Ο Τροχός του Κουκουζέλη

Ο Τροχός του Κουκουζέλη
"Ο κοπιάσας εν τούτω μάλλον ωφεληθήσεται". Στον τροχό του Ιωάννη Παπαδόπουυλου Κουκουζέλη(14ος αι.) παρουσιάζεται ο τρόπος που κινούνται οι ήχοι αλλά και πως μπλέκονται-αλληλοπροσαρμόζονται μεταξύ τους στις ίδιες χορδές στο πεντάχορδο σύστημα των πέντε ομόκεντρων κύκλων. Έτσι από τους τέσσερις ήχους και τους τέσσερις πλαγίους, βάσει των συμφωνιών τετραχόρδου και πενταχόρδου, παράγονται πολλοί συνδυασμοί και χρόες

e-Μονόχορδο

e-Μονόχορδο
Πρόγραμμα για την παρουσίαση και αναπαραγωγή των διαστημάτων της Ελληνορωμαϊκής μουσικής.
Από το Blogger.

e-Μονόχορδο


Πρόγραμμα για την παρουσίαση και αναπαραγωγή των διαστημάτων της Ελληνορωμαϊκής μουσικής.

 • Μπορείτε να συγκρίνετε τα όποια διαστήματα θέλετε, σε όποιο σύστημα (τροχός, δια τεσσάρων, δια τριών, δια πασών), να φτιάξετε δικά σας και να τα αποθηκεύετε.
 • Μπορείτε να ακούτε και να παίζετε αυτό που κουρδίσατε.
 • Μετατρέπει τμήματα σε λόγους και το αντίστροφο σε όποια κλίμακα θέλετε, των 72, 68, 53, 64 τμημάτων, σε 1200 Cents κα.


Μόλις το ανοίξετε στο Excel σας θα σας ζητηθεί να ενεργοποιηθεί το περιεχόμενο, κάντε το ή από το μενού tools--> macro--> security επιλέξτε "low" (Office 2003)


Όσοι έχουν Office 2010 πρέπει να κατεβάσουν την αντίστοιχη έκδοση.
Tip:Ο ήχος που αναπαράγεται διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή. Σε κάποιους ίσως να μην ακούγεται καθόλου με τις ρυθμίσεις "Αρχική Συχνότητα" και "διάρκεια φθόγγου". Αλλάξτε τις ρυθμίσεις αυτές και δοκιμάστε μέχρι που θα σας ταιριάζει
Αν η μητρική κάρτα του υπολογιστή σας δεν διαθέτει ηχειάκι beeper τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει η εφαρμογή


➨Νέα έκδοση με διαστήματα κατά Αριστόξενο και πλήρεις διέσεις και υφέσεις:
Για Χρήστες με Excel 2000, Xp, 2003, 2007 Soldatos_Monochord_V1_2.xls 
Για Χρήστες με Excel 2010 Soldatos_Monochord_V1_2_excel2010.xls

Εχγειρίδιο χρήσης: Soldatos_Monochord.pdf 


6 σχόλια:

 1. Os programmatistis, EPETYCHES mian HAPLOUSTEUSIN polyplokou problematos synkriseos alla kai tautochronou ANAPARAGOGIS echou diaphoron diastematon.
  Sigoura tha epophelithoun polloi, opos ego.

  Kali synecheia.

  Georgios K. MICHALAKIS
  psaltis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Γεώργιε! κι εγώ επωφελήθηκα από τις χρήσιμες διαστηματικές παρατηρήσεις σου κλειδιά για την όλη ερευνά μου!

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα,
  καλή δουλειά έκανες φίλε.

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βαγγέλη πολύ ωραία δουλειά, συγχαρητήρια, έριξα μια ματιά στο μονόχορδο, Excel 2010 οθόνη με ανάλυση 1280x1024. Χωράνε όλα ίσα, ίσα, στριμωγμένα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πλήθος πληροφορίας για ένα excel sheet. Μια απλή ιδέα είναι ότι μπορούν να γίνουν συγκρίσεις κλιμάκων σε διαφορετικά φύλλα και έτσι να αποσυμφοριστεί κάπως. Επίσης θα ήταν εξαιρετικό αν το χόρδισμα μπορούσε να το μεταφέρει κάποιος με midi πάνω σε ηλεκτρονικό όργανο. Παλαιότερα είχα βρει αυτό (http://athanassios.gr/byzmusic_electroakoustic.htm) αλλά δεν έχω ψάξει πρόσφατα να δω τι άλλο υπάρχει προς αυτήν την κατεύθυνση. Με ενδιαφέρει να μπορώ να εκτελέσω live το τέλειο θα είναι αν μπορείς να αλλάξεις εύκολα χόρδισμα πάνω στο όργανο με κάποιο τρόπο.

  Athanassios I. Hatzis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Αθανάσιε. Το προγραμματάκι αυτό είναι ένα απλό για να συγκρίνεις κλίμεκες διαστήματα και να φτειάχνεις και δικά σου. Πιο εξειδικευμένα και ολοκληρωμένα προγράμματα υπάρχουν όπως το "Μελωδός" (melodos.com) το οποίο για μένα είναι το καλύτερο, Αυτό εδώ λοιπόν είναι για απλές δοκιμές χρήσιμο για όποιον μελετά την αρμονία και θέλει να συγκρίνει κάποια διαστήματα.

   Διαγραφή

Η Σοφωτάτη Παραλλαγή Ιωάννη Πλουσιαδηνού

Η Σοφωτάτη Παραλλαγή Ιωάννη Πλουσιαδηνού
Η Σοφωτάτη Παραλλαγή του Ιωάννη Πλουσιαδηνού(15ος αι.) είναι ο χάρτης της μουσικής μας. Περιγράφεται πως το δια τεσσάρων σύστημα συγκαθορίζει με το δια πέντε τις ονομασίες και την ποιότητα των ήχων κατά την διπλοπαραλλαγή, πως οι συμφωνίες καθορίζουν τα διαστήματα

Κανόνιο Ε.Σολδάτου Παραλλαγής

Κανόνιο Ε.Σολδάτου Παραλλαγής
Στο κανόνιο αυτό φαίνεται ο τρόπος που έλκονται και αλλάζουν θέση οι κινούμενοι φθόγγοι και πως παραλλάσσονται σε άλλους ήχους με συνδυασμό του τροχού(πενταχόρδου) και του τετραχόρδου

Περιγραφή ιστολογίου:

Στον ιστοχώρο «Ελληνορωμαϊκή Μουσική» παρουσιάζεται η ερμηνεία του ερευνητή μουσικού και ψάλτη Ευαγγέλου Σολδάτου για την μουσική της Ρωμιοσύνης. Η θεματολογία αφορά κυρίως την ψαλτική τέχνη, την ορθή αντιστοίχιση με την αρχαία αρμονική και σημαντικές παραμέτρους οι οποίες δεν περιγράφονται από τα θεωρητικά που ακολούθησαν την Μεταρρύθμιση των τριών Διδασκάλων. Τέτοιες παράμετροι είναι η Διπλοπαραλλαγή, ο ρόλος του δια τριών συστήματος, ο τρόπος παραγωγής των διαστημάτων και η αιτιολογία του μεγέθους τους, η παραδοσιακή ερμηνεία των αχρόνων και εγχρόνων υποστάσεων, η διαίρεση του χρόνου, ο τριαδικός-διπλός χρόνος.

Συνεισφορά-Donation

Καλέστε μέσω Skype

Βρείτε μας στο Facebook:

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Psaltologion (Ψαλτολόγιον)