Translate

Ο Τροχός του Κουκουζέλη

Ο Τροχός του Κουκουζέλη
"Ο κοπιάσας εν τούτω μάλλον ωφεληθήσεται". Στον τροχό του Ιωάννη Παπαδόπουυλου Κουκουζέλη(14ος αι.) παρουσιάζεται ο τρόπος που κινούνται οι ήχοι αλλά και πως μπλέκονται-αλληλοπροσαρμόζονται μεταξύ τους στις ίδιες χορδές στο πεντάχορδο σύστημα των πέντε ομόκεντρων κύκλων. Έτσι από τους τέσσερις ήχους και τους τέσσερις πλαγίους, βάσει των συμφωνιών τετραχόρδου και πενταχόρδου, παράγονται πολλοί συνδυασμοί και χρόες

e-Μονόχορδο

e-Μονόχορδο
Πρόγραμμα για την παρουσίαση και αναπαραγωγή των διαστημάτων της Ελληνορωμαϊκής μουσικής.
Από το Blogger.
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

«Μουσικός Κόσμος», Μουσικοφιλολογικό-Επιστημονικό Περιοδικό, Αθήνα, 1929-1930

Αυτές της μέρες έπεσαν στα χέρια μου τα 6 τεύχη του περιοδικού «Μουσικός Κόσμος», το οποίο εκδόθηκε από τον Οκτώβριο του 1929 μέχρι τον Μάρτιο του 1930 από τον οικονόμο Θεόδωρο Θωΐδη.
Περιέχει ενδιαφέροντα άρθρα για τα διαστηματικά ζητήματα όπως την κατανομή του κανόνα κατά τον Ευκλείδη, το 15χορδο του Πυθαγόρα, σχόλια στις εργασίες των τριών διδασκάλων και της μουσικής επιτροπής του 1881. Επίσης έχει ανέκδοτα τότε εκκλησιαστικά μέλη και δημώδη άσματα από ιδιωτικές συλλογές κυρίως του εκδότη καθώς και άλλων όπως των Σίμωνα Καρά, Εμμανουήλ Φαρλέκα, Δημητρίου Περιστέρη, Τριαντάφυλλου Γεωργιάδη κ.α.
Από το περιοδικό «Μουσικός Κόσμος» αντλούμε σημαντικές πληροφορίες για την μουσική κίνηση και τους ψαλτικούς συλλόγους της Αθήνας εκείνη την εποχή. Οι αντιπαραθέσεις ποικίλων απόψεων μας φωτογραφίζουν το πνεύμα τις εποχής και την τότε κατάσταση σε πολλά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον ψαλτικό αλλά και γενικά τον μουσικό κόσμο από τότε μέχρι τώρα.


Κοινοποιούμε το περιοδικό "Μουσικός Κόσμος" του Οικονόμου Θεοδώρου Θωΐδη προς κοινή ωφέλεια*:

Μουσικός Κόσμος, Τεύχος 6ο

*Κατεβάστε τα αρχεία από εδώ 

3 σχόλια:

  1. Μπράβο Βαγγέλη για την ανάρτηση και την ανάδειξη του αγνώστου αυτού περιοδικού. Ο Θεός να σου δίνει υγεία να συνεχίζεις το έργο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νίκο. Σημειώνω ότι κι εσύ έχεις αναδείξει στα blogs σου αρκετά θέματα, μουσικά αλλά και εκκλησιαστικά και σε ευχαριστώ και για αυτό.

      Διαγραφή
  2. Πολλά συγχαρητήρια!!! Κίπ απ δε γκουντ γουόρκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Σοφωτάτη Παραλλαγή Ιωάννη Πλουσιαδηνού

Η Σοφωτάτη Παραλλαγή  Ιωάννη Πλουσιαδηνού
Η Σοφωτάτη Παραλλαγή του Ιωάννη Πλουσιαδηνού(15ος αι.) είναι ο χάρτης της μουσικής μας. Περιγράφεται πως το δια τεσσάρων σύστημα συγκαθορίζει με το δια πέντε τις ονομασίες και την ποιότητα των ήχων κατά την διπλοπαραλλαγή, πως οι συμφωνίες καθορίζουν τα διαστήματα

Κανόνιο Ε.Σολδάτου Παραλλαγής

Κανόνιο Ε.Σολδάτου Παραλλαγής
Στο κανόνιο αυτό φαίνεται ο τρόπος που έλκονται και αλλάζουν θέση οι κινούμενοι φθόγγοι και πως παραλλάσσονται σε άλλους ήχους με συνδυασμό του τροχού(πενταχόρδου) και του τετραχόρδου

Περιγραφή ιστολογίου:

Στον ιστοχώρο «Ελληνορωμαϊκή Μουσική» παρουσιάζεται η ερμηνεία του ερευνητή μουσικού και ψάλτη Ευαγγέλου Σολδάτου για την μουσική της Ρωμιοσύνης. Η θεματολογία αφορά κυρίως την ψαλτική τέχνη, την ορθή αντιστοίχιση με την αρχαία αρμονική και σημαντικές παραμέτρους οι οποίες δεν περιγράφονται από τα θεωρητικά που ακολούθησαν την Μεταρρύθμιση των τριών Διδασκάλων. Τέτοιες παράμετροι είναι η Διπλοπαραλλαγή, ο ρόλος του δια τριών συστήματος, ο τρόπος παραγωγής των διαστημάτων και η αιτιολογία του μεγέθους τους, η παραδοσιακή ερμηνεία των αχρόνων και εγχρόνων υποστάσεων, η διαίρεση του χρόνου, ο τριαδικός-διπλός χρόνος.

Συνεισφορά-Donation

Καλέστε μέσω Skype

Βρείτε μας στο Facebook:

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Psaltologion (Ψαλτολόγιον)